TIPS & RÅD

Husval
Det är svårt att välja hustyp eftersom det är såväl behovet som priset som styr valet. Man kan för att minska antalet hus att välja mellan att skriva ner de faktorer som är ett måste och sedan rangordna dessa. Det kan också vara bra att gå in på diverse forum på nätet för att läsa om vad andra tycker om olika husfabrikanter. Det är en fördel att vara påläst inför mötet med husförsäljaren eftersom man på detta sätt då kan ställa en massa relevanta frågor. Man ska aldrig dra sig från att fråga något för då har man gått miste om kunskap.

Bank
Innan man bestämmer sig för vilken bank man ska välja är det bra att kolla upp lite olika banker och deras villkor. Det kan exempelvis skilja sig ganska mycket mellan kraven på kontantinsats och framtida amortering. Förutom villkoren är det också viktigt att man får en personlig kontaktman som man kan prata med vid olika typer av frågor som uppkommer under byggnationens gång.

Pris
Det är viktigt att se till helheten i priset. Vad ingår och vad är det som i slutändan tillkommer. Man bör kalkylera med att man bland annat alltid behöver mer fyllnadsmaterial till tomten än vad som är kalkylerat med. Det kan också vara intressant att redan från början uppskatta vad en altan samt eventuell stenläggning kostar. Om man är händig så att man kan göra lite av jobbet på huset själv, till exempel tapetsera och lägga golv. Dels vinner man ganska mycket pengar på detta, dels så kan det räknas som en insats vid huslånet.

Standard/tillval
Vissa saker kan man från hustillverkarens paket välja bort och på så sätt både få mer valmöjligheter och minska sina kostnader. Genom att göra aktiva val kan man dra ner på framtida kostnader. Man kan bland annat välja vatten/energibesparande blandare, vitvaror med låg energiförbrukning, billigare uppvärmning och en kamin (bidrar till billigare uppvärmning förutom mysfaktorn).

Kvalitetsansvarig
Välj en egen kvalitetsansvarig istället för den som hustillverkaren rekommenderar. Ha en tät kontakt med de hantverkare som kommer att arbeta med huset. Man kan på detta sätt åtgärda fel tidigt eller till och med innan de uppstår. Är det något man tycker är fel ska man påpeka det.

Kakel/tapeter
Det är svårt att välja både kakel och tapeter till ett helt hus. Ibland tryter inspirationen. Mörkare tapeter får rummet att kännas mindre och väggen att kännas närmre än den är. Det är svårare att kombinera olika färger på inredningen desto fler färger man har i tapeten. Låna hem kataloger för tapeter i god tid och jämför dem i ljuset. Man kan få olika intryck beroende på ljus och de färger som omger den aktuella färgen.

Tänk på att kaklet/klinkers kan ge intryck av att vara ljusare eller mörkare beroende på vilken fog man använder. Låna hem kakel och se så att det passar med badrumsinredningen och se hur det ser ut i annat ljus än i affären. Kaklet ser aldrig ut som det gör i katalogen.

Placering av hus
Tänk på olika faktorer när ni väljer hur huset ska placeras. Vad ligger intill, ett högre hus, höga träd eller annat som kan påverka såväl insynen som var skuggan faller. Det finns sidor som bland annat; Solkalkylatorn, där man kan mäta hur skuggan av ett objekt med bestämd höjd faller vid olika årstider. Vilket väderstreck ett rum är i avgör också hur mycket ljusinsläpp som finns. Gå i detalj igenom planbestämmelser för tomten. Det är inte någon idé att lita på att Kommunen ger rätt information.

El
Det är bra om man kan se över vilken elleverantör man vill ha i god tid. Det tar oftast två månader att byta ifrån den man skulle haft som leverantör om man inte gjort ett aktivt val. I samband med byggnationen gör man av med en hel del kilowattimmar för att bland annat torka plattan med byggfläktar och avfuktare.

Vid spackling/tapetsering
En sak som kan underlätta när man har tänkt spackla och tapetsera i ett kök med ryggåstak, är att be dem vänta med att installera köket. Detta ger möjlighet till att bättre nå taket och dessutom lägga golvet under hela köket istället för bara strax bakom sockeln.

Övrigt
Ryggåstak är lite längre än ett vanligt tak vilket påverkar måtten för att sätta ut spotlight. Om man ändå vill ha rymd men inte ryggåstak kan man välja att höja hela takhöjden till 2,60.



Golvbrunnen vid ett bubbelbad blir till viss del synlig eftersom man måste kunna nå den vid rengörning eller vid eventuellt stopp. Det kan sedan vara svårt att byta ut bubbelbadet till en dusch eftersom golvbrunnen hamnar ganska långt ut på golvet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar